Deelnemers aan het woord

Binnen de studiekringen wordt aan het eind van het kalenderjaar vaak een korte evaluatie gehouden om te toetsen of we met z'n allen nog op de goede weg zijn of dat er zaken dienen te worden bijgesteld.

Een aantal van de op schrift gezette evaluaties nemen we hier graag op zodat u ook een beeld krijgt hoe de studiekringen door de deelnemers worden beleefd.

Kort verslag van mijn deelname aan studiekring Plato in Dedemsvaart. Met welke gedachten en verwachtingen ben ik er in gestapt en wat is er na 1 jaar meedoen van terecht gekomen.

Aanvankelijk had ik geen al te groot vertrouwen in de zaak. Had geen zin in oeverloos geklets, praatjes aan te horen over ziekten en kwalen. Gingen we soms studie maken van senioren gebreken? Dit bleek echter anders uit te pakken. Het is een openbaring, er wordt wat van je gevraagd, je moet bij blijven, dat was het parool.

Door de studiekring trad de wereld weer bij me binnen en dat is goed. Stilstand is achteruitgang en dan verval je al snel in geklets over kwalen. Verveling ligt dan op de loer. Injecties van buiten zijn onmisbaar.

De dreigende persoonlijke stilstand wordt tegengegaan door deel te nemen aan een actieve club senioren. We tellen wel onze jaren maar onze hersenen werken nog prima en we kunnen deze in combinatie met onze levenservaring inzetten ten gunste van de samenleving.

Dit jaar werd er dan ook heel wat besproken en bestudeerd. Er is inderdaad gesproken over Darmflora, maar dan op een wetenschappelijke manier. Geen gezeur, het stemde tot nadenken. Was de spijsvertering inderdaad zo belangrijk voor het menselijk lichaam. Deze presentatie voegde iets toe.

Hoe je het beste een presentatie kunt geven kwam echter als eerste aan de orde. Nieuwe gezichtspunten rolden over ons heen. Natuurlijk, het verhaal moet bij de toehoorders aanslaan; waar doe je het anders voor.

We hadden een uiteenzetting over rivaliserende godsdiensten, Zonder slag of stoot, en dat zegt iets over het gehalte en de mentaliteit van de groep. Die mensen kenden elkaar ook nog niet zo lang. Had zo maar uit de hand kunnen lopen en dan was het einde verhaal. Maar een discussie op hoog niveau (waar we allemaal wat aan hadden) was het resultaat.

Genderdysforie, wat een rijkdom om daar nu iets vanaf te weten. Geen verhaal over "van horen zeggen". Nee van iemand die er naast gestaan heeft. Met deze kennis kun je je medemens nu beter tegemoet treden.

Door een uitleg over het nut van ontwikkelingshulp ben je daar nu ook enigszins gevarieerder naar gaan kijken. Hulp aan onze minder bedeelde medemens kwam aan de orde. Hulp moet leiden tot zelfhulp was de uiteindelijke conclusie.

De actualiteit werd niet vergeten, 500 jaar protestantisme, de uitwerking daarvan en wat was de oorzaak van deze ommekeer. En hebben we in onze tijd nog met inquisitie te maken? Daar gaan we over nadenken.

Faillissementsrecht. Wat weten we eingenlijk van alle regels en wetten waar we wel mee te maken krijgen? Ook daar weer een stukje wijzer van geworden.

Nanotechnologie is een ontwikkeling in de wereld waarin we nu leven en waar je zelf niet snel onderzoek naar doet. Je blijft door de Senioren-club toch maar mooi op de hoogte.

We bleven niet op onze stoel zitten:

Zwolle is d.m.v. een boeiende rondleiding weer de moeite waard om te gaan bezoeken en te waarderen. Ook de kennis over de Ommerschans is inmiddels dankzij de Senioren-club weer bijgespijkerd.

We gingen op bezoek bij de brandweer en kregen een interessante uitleg. Hoe waken deze mensen over onze veiligheid? Wat wordt er van hen gevraagd?

Ik leefde in de veronderstelling dat ik genoeg wist over het werken met de PC. Ik kon tenslotte betalen en een moeilijk woord opzoeken. De regeling over het Openbaar Vervoer was ook nog te doen. Maar wat was er veel en veel meer. Dat heeft de Senioren-club mij ook duidelijk gemaakt.

Om terug te komen op de eerste regels:

Ben blij dat ik van deze club een lid mag zijn en zal proberen een steentje bij te dragen ten gunste van het geheel. Voor ons, door ons vind ik geslaagd.

 Een mens gaat achteruit als er geen injecties van buiten komen. En deze injecties zijn gezien het bovenstaande, ruim aangedragen. Waarvan akte.