Plato Activiteiten

Het programma binnen de Studiekring Plato is erg gevarieerd. Los van de presentaties over interessante onderwerpen die door de verschillende deelnemers worden gegeven, worden er ook regelmatig uitstapjes gemaakt naar interessante locaties. Locaties die dan vervolgens ook weer het onderwerp kunnen vormen van een volgende bijeenkomst.Bovendien worden er ook geregeld gastsprekers uitgenodigd die dieper op een interessant onderwerp in gaan.

Onderstaand een korte impressie van een aantal van de reeds gehouden bijeenkomsten.

 

Een van de leden geeft een presentatie over de eerste ervaringen met een eigen tuinkas. Om te beginnen wordt gestart met een stukje historie van de tuinkassen.

8718226334008 5 131x1000De meeste aanwezigen horen er van op dat de eerste kassen eigenlijk al bestonden tussen de jaren 14 en 37.

Via een aantal interessante wetenswaardigheden over botanische tuinen welke door de universiteiten in onder andere Leiden, Franeker, Groningen, Utrecht, Harderwijk werden ingericht wordt ook stil gestaan bij de Amsterdamse Hortus Medicus, een tuin met medicinale planten ten dienste van Chirurgijns en Apothekers in de Reguliershof.

OogstVervolgens wordt overgegaan naar de bouw van de eigen tuinkas, de hiervoor noodzakelijke voorbereidingen en de ondervonden leveringsproblemen maar ook de eerste ervaringen en een overzicht van gewassen die ondanks de late levering toch nog konden worden verbouwd.

Zo zijn er zeer veel tomaten geoogst, evenals rode en gele paprika’s, rode pepers en ook Surinaamse pepers. Maar goed dat hiervoor een waarschuwing ter harte is genomen want die dingen zijn zo heet dat je er brandblaren van op de vingers krijgt.

Zodra de plannen voor het komend seizoen ter sprake komen en daarbij ook de selectie en verkrijgbaarheid van geschikte zaden, merk je duidelijk dat het onderwerp zich wel in een grote belangstelling mag verheugen.

Een flink aantal vragen en opmerkingen zorgt er verder voor dat de Plato leden weer een ouderwets leerzame en gezellige bijeenkomst hebben kunnen bijwonen.

...

Het bekende drielandenpunt bij Vaals was ooit een vierlandenpunt: Pruisen, België, Nederland en Neutraal Moresnet van 1860 tot 1920. Hoofdstad Kelmis met destijds 256 inwoners en in 1940 telde de hoofdstad 5000 inwoners.

MoresnetNa de val van napoleon werden de grenzen tijdens het congres van Wenen in 1814 opnieuw vastgesteld omdat de aanwezige kostbare zinkmijnen zowel voor de Nederlanders als voor de Pruisen interessant waren. Besloten werd om een neutraal landje te stichten; Neutraal Moresnet (ongeveer 344 ha) met een...

Een speciaal welkom deze keer voor een tweetal bibliotheekafgevaardigden, namelijk de vertrekkende pensionado en zijn enthousiaste opvolgster binnen de bibliotheek. De slogan: "Biebwerk omringt je positief" gaat voor velen van ons op. Zo ook in 2016 bij de oprichting van studiekringen in o.a. Dedemsvaart en Hardenberg. De samenwerking en ondersteuning door Bieb/Stuw doet Plato nog steeds goed.

KinderboekenweekHelaas nemen we vandaag afscheid van onze Bieb consulent, maar gelukkig staat zijn opvolgster reeds in de startblokken. We leren haar in de komende...

In het jaar 1389 kreeg de vijftienjarige Jan van Beieren de zeggenschap over het prinsbisdom Luik. Door zijn wreedaardige houding tegenover zijn onderdanen en een nakende opstand, werd hij verplicht te vluchten naar Maastricht, dat ook deel uitmaakte van het prinsbisdom. Landvoogd Hendrik van Horne werd aangesteld om de heerschappij over te nemen, waarop Jan van Beieren zijn familie vroeg om hem te hulp te komen. Zijn broer Willem IV, graaf van Henegouwen, zijn zwager Jan zonder Vrees, hertog van Bourgondië...

Eén van de leden heeft veel informatie verzameld over het Jodendom. De hoeveelheid informatie was dusdanig dat één online bijeenkomst van 2 keer 40 minuten niet voldoende bleek om dit te behandelen. Vandaar dat dit onderwerp tijdens twee achtereenvolgende sessies aan bod is gekomen. Een (ver)korte samenvatting wordt in dit artikel weergegeven. 

Jodendom

De Semieten zijn de vele klassieke en hedendaagse Semitisch sprekende volkeren die leefden en leven in het huidige Midden-Oosten, Ethiopië , Eritrea en Noord-Somalië. Antisemitisme betekent dan ook...

Onze spreker van vandaag gaat ieder jaar een aantal weken in het voorjaar naar de Algarve in Portugal en dat is te merken. Met veel liefde spreekt hij niet alleen over het land, maar laat hij ons ook een aantal Fado’s horen.

FlamingoDe Algarve beslaat de onderste strook van Portugal. Het westelijk deel is heuvelachtig en dat is de omgeving waar de spreker ieder jaar verblijft. De kust met zijn ruige rotsstranden heeft talloze lagunes met kleine stranden, op de...

Tijdens onze eerste Online Meeting op 24 februari neemt een van de leden ons mee op een reis door het leven en de werken van Pablo Picasso.

Pablo PicassoHij wordt in 1881 in Malaga geboren en door zijn moeder en inwonende tantes flink verwend. Hij vertikt het om op school te leren en heeft daardoor moeite met lezen en schrijven. Later is hij dit alsnog gaan leren.

Op 13 jarige leeftijd gaat hij naar Barcelona en begint aan de Academie voor...

Vandaag een presentatie gehad over metalen verbindingen. Het verschil tussen ijzer en staal, maar ook legeringen als brons, messing, RVS, goud, zilver en platina komen aan de orde.

En wie weet eigenlijk nog wat babbit is?

Vol enthousiasme vertelt hij over het technieken die tegenwoordig veelal zijn vervangen, zoals klinken, wellen, smeden en gieten.

Van dit laatste heeft de spreker een prachtig voorbeeld van de zichtkant van een gegoten muuranker.

Het is duidelijk dat de presentator kennis en vaardigheden heeft...

Op 27 november brachten een bezoek aan het Landbouwmuseum te Dedemsvaart. Een bezoek dat heel interessant en ook zeer gezellig was.

We werden rondgeleid door een enthousiaste Henk Schuurhuis.

Een aantal van ons bleek ook al over de nodige kennis van het boerenbedrijf rond Dedemsvaart in de afgelopen eeuw te beschikken! Maar ook voor hen bleef er nog genoeg te zien en te horen over.

Voor een enkele leek onder ons, waaronder ik, ging er echter een wereld open. Zo...

Op 13 november wordt er een presentatie gegeven over het bouwen van een (gasloze) woning. De presentator is zelf zo'n driekwart jaar actief betrokken geweest bij de totstandkoming van deze woning voor een van de kinderen. De presentatie wordt daarom gehouden aan de hand van de foto's die tijdens het bouwproces zijn gemaakt.

Naast de meer generieke aspecten van het bouwtraject wordt met name ook aandacht besteed aan de bijzondere eisen welke het gevolg zijn van het "gasloos" bouwen. Een...

De geplande presentatie over “Armoede in Nederland” is verplaatst naar een nog nader te bepalen tijdstip in 2020.

Hiervoor in de plaats werden met behulp van een associatiespel een aantal thema’s voor presentaties en uitstapjes/bezoeken voor 2020 gekozen.

Tevens werd, waar al mogelijk, ingevuld wie een bepaald thema gaat presenteren.

Het wanneer moet nog bepaald worden.

Aan de afwezigen zal worden gevraagd voor eventuele aanvullingen/suggesties.

...

Door een aantal zieken en andere afmeldingen hebben we met een klein groepje een bezoek gebracht aan het Drukkkerijmuseum Meppel.

Met een kleine groep is een rondleiding een kostbare zaak. Gelukkig is er onder ons iemand die een aantal jaren in de grafische industrie werkzaam is geweest. Hij kon ons uitleg geven over de aanwezige apparaten, aangevuld met korte video’s.

We kregen op de bovenste etage uitleg en demonstratie van het scheppen van papier. En we hebben zeker genoten van...

Het programma ging deze keer over Sobu. (Speciaal ontwikkelingsbureau), ingesteld door Philips. Hier werden joodse arbeiders geplaatst om zo te voorkomen dat ze gedeporteerd werden.

De vader van de presentator was een van deze werknemers.

Dit bureau functioneerde van 1941 tot 1944. Philips zorgde ervoor met medewerking van de Nederlandse en Japanse consul om joden via de Philips vestiging in Litouwen via Rusland per spoor te laten uitreizen naar Kobe in Japan, om van daaruit verder een veilige plek te...

Ter afsluiting van het seizoen september 2018 tot en met mei 2019 brachten 10 leden van de studiekring Plato uit Dedemsvaart op woensdag 29 mei 2019 een bezoek aan Blokzijl in de kop van Overijssel. Daarvoor hadden ze een mooie bootreis bedacht, nl. vanuit het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster met de EcoWaterLiner. Dat is een fluisterstille elektrisch aangedreven boot die je in 1,5 uur naar Blokzijl vaart .

Via de Beulakerwijde langs het door stormvloeden in 1775 en...

Door het ontbreken van onze huidige medicatie was men vroeger aangewezen op plantaardige medicatie. Wij kopen het tegenwoordig veelal kant klaar in kruidenpotjes maar nog mooier is het kruiden zelf te gaan verbouwen en toe te passen.

Op de leerzame en positieve kruidenpresentatie kwamen de volgende kruiden aan bod.

  • Alsem : Heel erg bitter / kamferachtige geur / o.a. tegen insectensteken.
  • Basilicum : of koningskruid. Mayonaise met basilicum in 1 minuut klaar. Nog lekkerder met zelfgemaakte mayonaise. En wederom tegen...