Plato Activiteiten

Het programma binnen de Studiekring Plato is erg gevarieerd. Los van de presentaties over interessante onderwerpen die door de verschillende deelnemers worden gegeven, worden er ook regelmatig uitstapjes gemaakt naar interessante locaties. Locaties die dan vervolgens ook weer het onderwerp kunnen vormen van een volgende bijeenkomst.Bovendien worden er ook geregeld gastsprekers uitgenodigd die dieper op een interessant onderwerp in gaan.

Onderstaand een korte impressie van een aantal van de reeds gehouden bijeenkomsten.


 

Vandaag een presentatie gehad over metalen verbindingen. Het verschil tussen ijzer en staal, maar ook legeringen als brons, messing, RVS, goud, zilver en platina komen aan de orde.

En wie weet eigenlijk nog wat babbit is?

Vol enthousiasme vertelt hij over het technieken die tegenwoordig veelal zijn vervangen, zoals klinken, wellen, smeden en gieten.

Van dit laatste heeft de spreker een prachtig voorbeeld van de zichtkant van een gegoten muuranker.

Het is duidelijk dat de presentator kennis en vaardigheden heeft van deze oude technieken en ze graag in ere wil houden.

Veel nieuwe dingen geleerd.

Een van de andere leden stuurde vervolgens nog bovenstaande foto op, waarin het klinkproces van het Empire State Building in NewYork wordt weergegeven. 

...

Op 27 november brachten een bezoek aan het Landbouwmuseum te Dedemsvaart. Een bezoek dat heel interessant en ook zeer gezellig was.

We werden rondgeleid door een enthousiaste Henk Schuurhuis.

Een aantal van ons bleek ook al over de nodige kennis van het boerenbedrijf rond Dedemsvaart in de afgelopen eeuw te beschikken! Maar ook voor hen bleef er nog genoeg te zien en te horen over.

Voor een enkele leek onder ons, waaronder ik, ging er echter een wereld open. Zo...

Op 13 november wordt er een presentatie gegeven over het bouwen van een (gasloze) woning. De presentator is zelf zo'n driekwart jaar actief betrokken geweest bij de totstandkoming van deze woning voor een van de kinderen. De presentatie wordt daarom gehouden aan de hand van de foto's die tijdens het bouwproces zijn gemaakt.

Naast de meer generieke aspecten van het bouwtraject wordt met name ook aandacht besteed aan de bijzondere eisen welke het gevolg zijn van het "gasloos" bouwen. Een...

De geplande presentatie over “Armoede in Nederland” is verplaatst naar een nog nader te bepalen tijdstip in 2020.

Hiervoor in de plaats werden met behulp van een associatiespel een aantal thema’s voor presentaties en uitstapjes/bezoeken voor 2020 gekozen.

Tevens werd, waar al mogelijk, ingevuld wie een bepaald thema gaat presenteren.

Het wanneer moet nog bepaald worden.

Aan de afwezigen zal worden gevraagd voor eventuele aanvullingen/suggesties.

...

Door een aantal zieken en andere afmeldingen hebben we met een klein groepje een bezoek gebracht aan het Drukkkerijmuseum Meppel.

Met een kleine groep is een rondleiding een kostbare zaak. Gelukkig is er onder ons iemand die een aantal jaren in de grafische industrie werkzaam is geweest. Hij kon ons uitleg geven over de aanwezige apparaten, aangevuld met korte video’s.

We kregen op de bovenste etage uitleg en demonstratie van het scheppen van papier. En we hebben zeker genoten van...

Het programma ging deze keer over Sobu. (Speciaal ontwikkelingsbureau), ingesteld door Philips. Hier werden joodse arbeiders geplaatst om zo te voorkomen dat ze gedeporteerd werden.

De vader van de presentator was een van deze werknemers.

Dit bureau functioneerde van 1941 tot 1944. Philips zorgde ervoor met medewerking van de Nederlandse en Japanse consul om joden via de Philips vestiging in Litouwen via Rusland per spoor te laten uitreizen naar Kobe in Japan, om van daaruit verder een veilige plek te...

Ter afsluiting van het seizoen september 2018 tot en met mei 2019 brachten 10 leden van de studiekring Plato uit Dedemsvaart op woensdag 29 mei 2019 een bezoek aan Blokzijl in de kop van Overijssel. Daarvoor hadden ze een mooie bootreis bedacht, nl. vanuit het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster met de EcoWaterLiner. Dat is een fluisterstille elektrisch aangedreven boot die je in 1,5 uur naar Blokzijl vaart .

Via de Beulakerwijde langs het door stormvloeden in 1775 en...

Door het ontbreken van onze huidige medicatie was men vroeger aangewezen op plantaardige medicatie. Wij kopen het tegenwoordig veelal kant klaar in kruidenpotjes maar nog mooier is het kruiden zelf te gaan verbouwen en toe te passen.

Op de leerzame en positieve kruidenpresentatie kwamen de volgende kruiden aan bod.

  • Alsem : Heel erg bitter / kamferachtige geur / o.a. tegen insectensteken.
  • Basilicum : of koningskruid. Mayonaise met basilicum in 1 minuut klaar. Nog lekkerder met zelfgemaakte mayonaise. En wederom tegen...

Thema van de bespreking van 1 mei is ‘Hart en bloedvaten’. En hoewel de titel niet doet vermoeden dat wij op het puntje van de stoel zullen zitten, wordt onze aandacht meteen getrokken door de ondertiteling: verschillen tussen mannen en vrouwen.

De spreekster vertelt over de bloedsomloop, aandoeningen, hartritmestoornissen en hartinfarcten en krijgt de hele presentatie door aanvullende vragen.

Eindelijk komt de spreekster toe aan waar we op hebben zitten wachten namelijk dat de verschijnselen bij een dreigend hartinfarct verschillen...

Op woensdag 17 april bezoeken we met een aantal leden steenfabriek “de Werklust” in Losser.

Aan de weg van Losser naar Oldenzaal stonden aan het begin van de vorige eeuw meerdere steenbakkerijen en uit 12 van zulke veldovens is de huidige steenfabriek ontstaan. Hij werd gesticht in 1895 door enkele Lossernaren.

Het bakproces gebeurde toen nog met behulp van veldovens. In 1910 neemt de Duitse steenfabrikant Lindenbaum uit het naburige Gronau steenfabriek De Werklust over. Vanaf dat jaar wordt...

De latere Stadhouder Willem III wordt 8 dagen na de dood van zijn vader Stadhouder Willem II in 1650 geboren. Dit biedt de Regentenpartij van de Staten van Holland van de Republiek, de mogelijkheid om te bewerkstelligen geen Stadhouder meer te benoemen. Een geheime ‘Akte van Seclusie’ en een later 'Eeuwig Edict’ proberen te voorkomen dat prins Willem ook in de toekomst zal worden benoemd tot Stadhouder van de Republiek.

De Hollandse Raadpensionaris Johan de Witt wordt de machtigste...

Op woensdag 12 december brachten we een bezoek aan het dominicanenklooster te Zwolle. 

De beide gidsen Anton en Angela namen ons mee op een tour door de prachtige ruimtes van het in 1901 ingewijde klooster der Dominicanen.

Dit gebouw bestaand uit een klooster en kerk is gebouwd in neo-gotische stijl door architect Kuiper. De grond waarop dit gebouw staat werd ter beschikking gesteld door een echtpaar v.d. Vegte die bedongen dat ze in hun boerderij mochten blijven wonen tot hun...

Indianen worden gezien als de eerste bewoners van Amerika. Er worden drie hoofdgroepen onderscheiden:

Noord-Amerika: Dit waren prairie-indianen die op de Great Plains woonden, van de bizon jacht leefden, in tipi’s woonden en nomaden waren. Hiertoe behoorden: de Sioux, Cheyenne en de Absarokee indianen.

Centraal-Amerika: Dit is het gebied van de Azteken en de Maya’s. Deze Indianen waren militaristisch.

Zuid-Amerika: Hier wonen hoofdzakelijk nakomelingen van Indianen en de Spanjaarden. De z.g. Gauch’s.

Geschiedenis

De eerste Indianen zouden langs de droog gevallen Beringstraat...

Deze workshop wordt verdeeld over 7 en 14 november. Wij, 6 personen, genieten de primeur en Ria, Platolid, zal ons in haar atelier ontvangen.

Wij hebben geen idee wat ons te wachten staat! Zouden we een voorbeeld meenemen of enigszins alvast iets gaan opzetten? Hoe krijgen we anders een werkstuk af.......?

Het dubben is ineens voorbij. Prachtig herfstweer, dus de fiets wordt van stal gehaald en even later worden we hartelijk ontvangen door Ria.

Koffie met koek staat klaar. De...

Kernfusie

Kernfusie is het op aarde nabootsen van wat er op de zon gebeurt. De energie van de zon komt voort uit het samensmelten (fusie) van waterstofatomen tot heliumatomen. Bij kernfusie op aarde worden ook waterstofatomen gebruikt om energie op te wekken. De omstandigheden die hiervoor nodig zijn, zijn zeer extreem: een temperatuur van 150 miljoen graden Celsius.

Daarbij mogen de kernen van de waterstofatomen de wand van de kernreactor niet raken. Dat kan alleen door gebruik te maken...