Onze spreker van vandaag gaat ieder jaar een aantal weken in het voorjaar naar de Algarve in Portugal en dat is te merken. Met veel liefde spreekt hij niet alleen over het land, maar laat hij ons ook een aantal Fado’s horen.

FlamingoDe Algarve beslaat de onderste strook van Portugal. Het westelijk deel is heuvelachtig en dat is de omgeving waar de spreker ieder jaar verblijft. De kust met zijn ruige rotsstranden heeft talloze lagunes met kleine stranden, op de achtergrond de dorpen tegen de de heuvels. Op de dia’s zien we brem, aloë, narcissen, amandelboom en kurkeik.

Ook in Portugal doet de processierups zijn naam eer aan en is de ooievaar er vele malen vaker te zien dan in Nederland. Bij het vogels spotten zijn onder andere flamingo’s te bewonderen.

Keramische tegels en tegeltableaus, Forten en oude aquaducten herinneren aan de tijd van de Moren.

Wie aan Portugal denkt op muziekaal gebied kan niet om de Fado heen. Het levenslied, dat begeleid door gitaren enerzijds meer melancholische gemoederen bezingt als heimwee, verlangen, weemoed en verdriet, maar ook vrolijke stemmingen als de liefde en de lente. We krijgen de prachtige stemmen te horen van onder andere Amalia Rodriguez, Mariza, en Anna Mouro. En wie er niet genoeg van kan krijgen kan ieder voorjaar in de Algarve het Fado festival meemaken.

We worden wel lekker gemaakt voor een vakantie naar de Algarve. Volgend jaar dan maar, als de lockdown voorbij is?