Een van de leden geeft een presentatie over de eerste ervaringen met een eigen tuinkas. Om te beginnen wordt gestart met een stukje historie van de tuinkassen.

8718226334008 5 131x1000De meeste aanwezigen horen er van op dat de eerste kassen eigenlijk al bestonden tussen de jaren 14 en 37.

Via een aantal interessante wetenswaardigheden over botanische tuinen welke door de universiteiten in onder andere Leiden, Franeker, Groningen, Utrecht, Harderwijk werden ingericht wordt ook stil gestaan bij de Amsterdamse Hortus Medicus, een tuin met medicinale planten ten dienste van Chirurgijns en Apothekers in de Reguliershof.

OogstVervolgens wordt overgegaan naar de bouw van de eigen tuinkas, de hiervoor noodzakelijke voorbereidingen en de ondervonden leveringsproblemen maar ook de eerste ervaringen en een overzicht van gewassen die ondanks de late levering toch nog konden worden verbouwd.

Zo zijn er zeer veel tomaten geoogst, evenals rode en gele paprika’s, rode pepers en ook Surinaamse pepers. Maar goed dat hiervoor een waarschuwing ter harte is genomen want die dingen zijn zo heet dat je er brandblaren van op de vingers krijgt.

Zodra de plannen voor het komend seizoen ter sprake komen en daarbij ook de selectie en verkrijgbaarheid van geschikte zaden, merk je duidelijk dat het onderwerp zich wel in een grote belangstelling mag verheugen.

Een flink aantal vragen en opmerkingen zorgt er verder voor dat de Plato leden weer een ouderwets leerzame en gezellige bijeenkomst hebben kunnen bijwonen.