Op 4 oktober staat bij de studiekring Dedemsvaart het onderwerp Recht op het programma. Niet het Recht in zijn algemeenheid want alleen daarmee zouden we al meerdere bijeenkomsten kunnen vullen. Nee in dit geval gaat het over het faillissementsrecht in Nederland.

Mr. E Poelenije van Kienhuis Hoving Advocaten en Notarissen uit Enschede weet zijn toehoorders uitermate te boeien met een onderwerp waar, gelet op de vele vragen, veel mensen maar al te graag meer over willen weten. Het is voor velen ook onbegrijpelijk dat we in Nederland blijkbaar nog steeds wordt gewerkt met een nauwelijks bijgestelde faillissementswet uit 1893.

In Poelenije's betoog komen rol en verantwoordelijkheid van een curator uitgebreid aan de orde evenals de vele wetten en regelingen (en soms ook het ontbreken daarvan) waarbinnen moet worden geopereerd.

Waar vooraf een curator soms toch een beetje als boeman wordt gezien blijkt gedurende de presentatie ook een curator bijna net een mens te zijn. Evenals in de normale advocatuur wel iemand van wie wordt gevraagd zijn eigen mening en gevoel (zoveel mogelijk) apart te houden van het eigen professioneel functioneren.

Zodra aan het eind van de sessie opmerkingen worden gemaakt als "Daar zou een vervolg op moeten komen" en "Dit zijn nu de onderwerpen die ik binnen een studiekring verwacht" mogen we gerust concluderen dat we kunnen terugkijken op een zeer geslaagde bijeenkomst