Het bekende drielandenpunt bij Vaals was ooit een vierlandenpunt: Pruisen, Belgiƫ, Nederland en Neutraal Moresnet van 1860 tot 1920. Hoofdstad Kelmis met destijds 256 inwoners en in 1940 telde de hoofdstad 5000 inwoners.

MoresnetNa de val van napoleon werden de grenzen tijdens het congres van Wenen in 1814 opnieuw vastgesteld omdat de aanwezige kostbare zinkmijnen zowel voor de Nederlanders als voor de Pruisen interessant waren. Besloten werd om een neutraal landje te stichten; Neutraal Moresnet (ongeveer 344 ha) met een burgemeester genaamd Moly die een onafhankelijkheidsbeweging begon en een postzegel op de markt bracht als manier om geld te verdienen. Ook een vlag en een wapen kwamen er.

Moresnet werd een belastingparadijs, een oord waar prostitutie, smokkelarij, criminele activiteiten en kansspelen zonder belemmering plaats konden vinden.

Moly wilde een Esperanto staat stichten en had het plan om alle inwoners binnen 10 jaar die taal te laten spreken. Duitsland zag dit echter als een bedreiging en stimuleerde landgenoten om naar Moresnet te gaan verhuizen en daar een meerderheid te gaan vormen en zo te voorkomen dat het Esperanto zou worden ingevoerd.

Op 3 augustus 1914 verklaarde Duitsland aan Frankrijk de oorlog en in 1915 werd Neutraal Moresnet ingenomen. In 1920 werd het landje definitief als provincie aan Belgiƫ toegevoegd.

De zinkmijn speelt tegenwoordig geen rol meer, alleen het zinkviooltje herinnert nog aan lang vervlogen tijden.