Tijdens onze eerste Online Meeting op 24 februari neemt een van de leden ons mee op een reis door het leven en de werken van Pablo Picasso.

Pablo PicassoHij wordt in 1881 in Malaga geboren en door zijn moeder en inwonende tantes flink verwend. Hij vertikt het om op school te leren en heeft daardoor moeite met lezen en schrijven. Later is hij dit alsnog gaan leren.

Op 13 jarige leeftijd gaat hij naar Barcelona en begint aan de Academie voor schone kunsten. Zijn vader had dit via omkoping voor hem geregeld. Als toelatingswerk moest Pablo een torso tekenen en daar had hij een maand de tijd voor. Het was echter in één dag klaar.

Als hij 15 jaar oud is maakt hij zijn eerste prachtige schilderij: “Wetenschap en liefdadigheid” en als hij 19 jaar is vertrekt hij naar Parijs. Daar schildert hij met Cézanne, Bodart en van Gogh. De invloed van Cézanne is duidelijk terug te vinden in zijn schilderwerken.

Wegens geldgebrek keert hij terug naar Madrid maar blijft op en neer reizen naar Parijs. Zijn vriend Casagemas pleegt in 1901, na een onbeantwoorde liefde, zelfmoord en er breekt voor Picasso een depressieve periode aan. Dat uit zich in zijn werk als de blauwe sombere periode. Het drama druipt er van af.

Als hij in 1904 zijn eerste grote liefde Fernande Olivier ontmoet worden zijn werken minder somber. Hij is in die periode ook een paar weken in Schoorl geweest en heeft toen de schilderijen “Les trois Hollandaises” en “La belle Hollandaise” gemaakt.

In 1905 ontmoet Picasso Leo en Getrude Stein die veel kunstwerken van hem kopen. Leo is een Amerikaanse kunstverzamelaar en Getrude exposeert zijn schilderijen in haar salon. Getrude wordt zijn voornaamste beschermvrouwe. Hij ontmoet daar ook Matisse, een ander groot schilder.

In 1911 wordt hij verdacht van het stelen van de Mona Lisa en wordt hij gearresteerd. Dat hij onschuldig is blijkt een paar jaar later zodra bekend wordt dat een Italiaanse medewerker van het Louvre dit heeft gedaan omdat hij vond dat het schilderij in Italie thuis hoorde.

Picasso heeft verschillende liefdesrelaties gehad en alle vrouwen leidden naar een andere kunststroming, zoals kubisme, roze periode etc. Zijn werk is niet abstract maar figuratief. Hij leeft vooral in Frankrijk en zodra zijn atelier vol is dan verhuist hij weer. Een anekdote verhaalt dat hij in cafe’s op luciferdoosjes tekende. Gooide hij het vervolgens weg dan probeerden de aanwezige klanten om het te bemachtigen omdat het toen al geld waard was.

Tot zijn dood in 1973 heeft hij geschilderd. In totaal heeft hij 1885 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken gemaakt.