Ter afsluiting van het seizoen september 2018 tot en met mei 2019 brachten 10 leden van de studiekring Plato uit Dedemsvaart op woensdag 29 mei 2019 een bezoek aan Blokzijl in de kop van Overijssel. Daarvoor hadden ze een mooie bootreis bedacht, nl. vanuit het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster met de EcoWaterLiner. Dat is een fluisterstille elektrisch aangedreven boot die je in 1,5 uur naar Blokzijl vaart .

Via de Beulakerwijde langs het door stormvloeden in 1775 en 1776 verdronken dorp Beulake. Daar staat een gedenkteken in de vorm van een kerktoren ( zie foto ) in het water. De geschiedenis kun je lezen op internet.

Dan via de Walengracht en langs Jonen ( bekend van het pontje ) , het Giethoornse Meer en de Valsche Trog en het Noorderdiep naar de eindbestemming.

Bij de valse trog mag je niet aanleggen omdat door de meestal heersende windrichting de oever daar zwak is. Althans zo heb ik het begrepen van onze kapitein !

Blokzijl is een prachtig plaatsje en o.a. bekend van Kaatje ( 1672-1735 ) bij de Sluis . Zie foto. Ook over het leven en droevig lot van haar: zie internet.

Ze heeft een dode gans op haar rug hangen en draagt met haar linkerarm een mandje met daarin ? Dat is ons niet duidelijk geworden . Het lijken kleine gansjes gezien snavelachtige uitsteeksels , maar dat lijkt ons sterk . Het kan ook fruit zijn , peertjes met name. Laten we het daarop maar houden…..