Afdrukken

Hoewel velen bij het maken van presentaties die via een beamer kunnen worden afgespeeld al snel denken aan Microsoft Powerpoint, is dat voor de deelnemers aan een studiekring niet zo vanzelfsprekend. 

Zakelijk gezien is het wellicht niet zo'n probleem om een aanzienlijk bedrag uit te geven aan een compleet Microsoft Office pakket waar ook Powerpoint deel van uit maakt. Voor het gebruik dat we er als privé persoon van maken kunnen we beter naar een goedkoper alternatief omzien.

Gelukkig is dat alternatief in de Open Source wereld ook aanwezig. Niet alleen een alternatief voor Powerpoint maar zelfs een volledige Office omgeving, compleet met Tekstverwerker, Spreadsheet, Tekenpakket en een Database. In plaats van Powerpoint kan binnen deze Office pakketten gebruik worden gemaakt van Impress.

Eigenlijk zijn er zelfs twee goede alternatieven voor de hele Microsoft Office Suite, namelijk OpenOffice en LibreOffice. LibreOffice is gebaseerd op OpenOffice en gestart nadat Oracle in 2010 besloot om de voorwaarden voor het gebruik van OpenOffice aan te passen.

Een groep van 33 ontwikkelaars die zich hier niet in konden vinden, besloten de verdere ontwikkeling van het pakket onder de oorspronkelijke licentievoorwaarden voort te zetten. Na hun ontslag door Oracle brachten ze het pakket onder bij The Document Foundation waar de ontwikkelingen nog steeds verder gaan onder de naam LibreOffice.

Oracle besloot vervolgens om de verdere ontwikkeling van OpenOffice onder te brengen bij The Apache Software Foundation.

LibreOffice wordt actiever verder ontwikkeld dan OpenOffice waardoor LibreOffice op dit moment een meer toekomstbestendige keuze lijkt.

LibreOffice kan worden gedownload via: https://nl.libreoffice.org/download

Wilt u snel aan de slag dan is er een mooie gebruiksaanwijzing beschikbaar op de site van de Open Document Foundation.

In tegenstelling tot commerciële bedrijven wordt binnen de OpenSource Community meestal gekozen voor het gebruik van Open Standaarden. Deze partijen zijn immers niet gericht op enige vorm van belangenbescherming of het creeren van gebruikersafhankelijkheid. Zowel OpenOffice als LibreOffice slaan documenten daarom standaard op in de officiële ISO Open Document Standaard (26300:2007).

Microsoft hanteert haar eigen document standaard. Mocht u daarom documenten willen uitwisselen met Microsoft gebruikers dan kunt u de uit te wisselen documenten het beste opslaan in Microsoft formaat; een functie die in de LibreOffice omgeving beschikbaar is. Ook gebruikers van de Microsoft producten kunnen deze documenten dan probleemloos openen.